Автор: Явор Дачков. Следвайте Гласове в Как така Газпром“ спряха газа

...
Автор: Явор Дачков. Следвайте Гласове в Как така Газпром“ спряха газа
Коментари Харесай

Делян Добрев пред Гласове: Схемата на Промяната да купува по-скъп газ чрез посредници ни е струвала по 200 млн. на месец

Автор: Явор Дачков. Следвайте " Гласове " в 
„ Как по този начин „ Газпром “ стопираха газа единствено на България, а на никой различен не госпряха? Как оставиха страни като Германия, Италия, Австрия – да не ги изреждам всички – да продължат да си заплащат в долари в „ Газпромбанк “ в Русия и там да се прави превалутиране в рубли? Всички страни съумяха да работят по тази скица, ние – не. Всеки миг ще получим от „ Газпромекспорт “ искане за заплащане на голяма сума за количествата, които не сме взели. Ако ги калкулираме по пазарни цени, от края на април до края на декември тази година евентуалната сума е 1 милиард евро. Цената на газа рефлектира върху стоките, които ние купуваме в магазините. И в случай че газът ни е надписан с 30%, няма потребност да сме домакинство, което се топли на газ, с цел да страдаме и да плащаме тези 30 %. Всички в България са ги плащали през последните шест месеца.

Купували са без процедура. В България всяко институция, когато да вземем за пример купува хартия за принтер, би трябвало да направи тръжна процедура –да събере най-малко три предложения, с цел да покаже, че работи при допустимо най-хубавите условия. А ние последната половин година купуваме газ за милиарди без търг, без конкурс, на посочени случайно компании.
Слагат на управителна позиция в " Булгаргаз "  човек, който до предния ден е работил за „ МЕТ “. А „ МЕТ “ е компанията, от която незабавно по-късно започнаха да купуват газ без търг, без процедури. Най-фрапантното е, че от „ МЕТ “ купуват скъпо, държавното сдружение, и го продават назад на „ МЕТ “ на ниска цена. Само за месец се беше формирала загуба от 5 милиона. Например купува го на 100 лв. и го продава назад на 80 лв.. Газът не отива на никое място, той си остава отново на „ МЕТ “. Пускат една фактура от „ МЕТ “ към „ Булгаргаз “, „ Булгаргаз “ пуска назад фактура и „ МЕТ “ прибира разликата.
Ако България е един басейн, в който влиза газ, газ влиза единствено от една тръба – идващата от Турция. От тази тръба влиза единствено съветски газ. Тоест, когато басейнът се цялостни единствено от една тръба и от нея тече съветски газ, няма по какъв начин вътре в басейна да има газ, друг от съветския. И даже когато купим газ от различен снабдител – да вземем за пример американски, този газ остава в Гърция, а ние просто понижаваме количествата, излизащи от изходящата тръба към Гърция. Тоест имаме една тръба, която влива газ в България, имаме и три-четири тръби, от които излиза този газ. И това, което излиза към Гърция, просто го понижаваме.

Това сподели в интервю за " Гласове " ръководителят на Енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. С него разговаряхме в деня на чуването на служебния министър на енергетиката Росен Христов в Народното събрание.
- Г-н Добрев, правим това изявление след като изслушахте в Народното събрание служебния министър на енергетиката Росен Христов, който сподели, че държавното управление на „ Продължаваме промяната “ е купувало газ с 30% по-скъпо посредством медиатори. Вие твърдите същото към този момент от половин година. Може ли да опишете схемата, по която се е случвало това. Наистина има прекомерно малко битови консуматори на газ в България, само че от него зависи огромна част от промишлеността. Вярна ли е констатацията, че цените, които скочиха стремглаво в последните месеци, се дължат точно на дейностите на кабинета  " Петков "?
- Да. Цената на газа рефлектира върху стоките, които ние купуваме в магазините. И в случай че газът ни е надписан с 30%, няма потребност да сме домакинство, което се топли на газ, с цел да страдаме и да плащаме тези 30 %. Всички в България са ги плащали през последните шест месеца. Това през днешния ден бе доказано от служебния министър на енергетиката, който е назначен от президента Радев и който няма нищо общо с ГЕРБ. Тоест, ето ви самостоятелна институция, която споделя няколко неща. 
Първо, да – пазаруване на газ от посредници;
Второ, да – този газ е бил с 30% по-скъп;
Трето, да – този газ е бил руски;
Четвърто, да – вредата за обществото е 200 милиона лв. на месец. 
Това всичко са думи на служебния министър на енергетиката. И най-после той сподели, негови думи отново: „ Сега е ред на Прокуратурата “.
Те са дали всичко, което са им поискали от способените институции. И те като нас, се надяват да има правдивост. Но спор няма, че казваното от нас през последната половин година – че купуват безценен газ, още веднъж съветски, посредством медиатори, а българското общество единствено губи от това – ето, удостовери го служебният министър.
А каква им е схемата – тъй като това беше въпросът ви. Те скица нямат. Купували са без процедура. В България всяко институция, когато да вземем за пример купува хартия за принтер, би трябвало да направи тръжна процедура –да събере най-малко три предложения, с цел да покаже, че работи при допустимо най-хубавите условия. А ние последната половин година купуваме газ за милиарди без търг, без конкурс, на посочени случайно компании.
- Тоест управлението на " Промяната " в „ Булгаргаз “ – тъй като, дано напомним, то бе заменено от тях – показват компанията снабдител, без да вършат търгове, по този начин ли?
- Да, няма търгове. Пишат имейли на компании, които те си изберат. Питат ги: „ Имате ли газ? “; „ А, добре. По какъв брой лв.? “; „ По толкоз. “ В 90% от случаите се оказва, че медиаторите са компании, които купуват  газ от руснаците или такива, които са благосъстоятелност на съветския „ Газпром “. „ Газпром “, с който ние си имахме пряк контракт.
- От „ Промяната “ обаче споделят " „ Газпром “ еднолично спря газа и ние изпаднахме в рискова обстановка и трябваше да намерим отнякъде газ. "
- Не съм склонен с тази теза. Как по този начин „ Газпром “ стопираха единствено на България, а на никой различен не стопираха газа? Как оставиха страни като Германия, Италия, Австрия – да не ги изреждам всички – да продължат да си заплащат в долари в „ Газпромбанк “ в Русия и там да се прави превалутиране в рубли?
Моето схващане е, че съветската страна се тормози, че ще има наказания върху газа, че ще бъдат спрени прехвърлянията в долари. Но наказания сега няма. Никой не не разрешава на Европа да купува газ от Русия. 
Ако „ Булгаргаз “ заплати на „ Газпромекспорт “ в долари, този превод може да бъде спрян. Обаче в случай че „ Булгаргаз “ открие сметка в „ Газпромбанк “, прехвърлянето ще бъде от „ Булгаргаз “ –България в сметката на „ Булгаргаз “ в „ Газпромбанк “ и няма да има учредения тези средства да бъдат блокирани. 
Всички страни съумяха да работят по тази скица, ние – не.
- Значи държавното управление на Кирил Петков е решило еднолично да прекъсне връзките с „ Газпром “, макар че имахме контракт до края на тази година.
- Интересното е, че няма подписано решение за това.
- Как по този начин?
- Ами няма. Имахме Временна парламентарна комисия за следствие какво е станало. Единствената диря, която намерихме, е от един зам.-министър на енергетиката, който изпраща писмо до шефа на „ Булгаргаз “, в което написа за оперативно съвещание на Министрски съвет, за което няма документи, няма протокол, няма подписи… 
Няма разбиране „ оперативно съвещание “ в Устройствения устав на Министерски съвет!
Седели са трима –четирима министри, пили са кафе и са споделили: „ Няма да се съгласим на разновидността за заплащане. “ Уведомили са зам.-министъра, който може би е участвал там, и му е споделил на министърът – не знаем по какъв начин е станало. Той е написал едно писмо до „ Булгаргаз “: „ Няма да се съгласявате на тази скица на заплащане “. Несериозна работа… Няма адвокатски адвокатски фирми, няма преценка за рисковете. 
Аз не мисля, че е единствено от нелепост. Струва ми се, че такава вреда на страната не се нанася от нелепост – 200 милиона на месец, както сподели енергийният министър.
- Първата работа на „ Промяната “, когато пристигна на власт, беше да смени шефа на „ Булгаргаз “ и да назначи шеф, за който Вие алармирахте, че идва от една от компаниите медиатори, която купува газ. Само напомням, че пред дома на предишния шеф на „ Булгаргаз “ бяха поставили патрулка, желаеха да го арестуват, оповестиха, че ще го проверяват, тъй като продавал газ от хранилището в Чирен… Нищо от това не се потвърди. А самата " Промяна " изпразни хранилището. Тоест можем да приказваме за авансово подготвян проект и скица за работа?
- Точно по този начин. Те притискаха някогашния шеф Николай Павлов, който прочее, в едно от служебните държавни управления на Радев беше министър на енергетиката. Много кадърен човек, който направи това дружество едно от най-печелившите в България. При него последно облагата на „ Булгаргаз “ беше близо 100 млн. лв., с нула отговорности. 
Притискаха го два месеца, той излезе самоуверен мъж, не си подаде оставката. И пратиха патрулките пред дома му. Причината патрулките да са там, а не да го арестуват непосредствено, е че по стичане на събитията сутринта, когато отиват да го приберат, Николай Павлов е с Ковид. Направен му е спомагателен тест и защото в ареста няма поделение за коронавирус заболели, го поставят под домакински арест надали не.
Аз питах вътрешния министър какво вършат тия патрулки там. Оказа се, че те не държали Николай Павлов под домакински арест, а просто патрулирали там. А той живее на улица без трафик, една глуха уличка. Какво вършат там непрекъснато патрулки, не е ясно.
- Искам да напомним този случай, тъй като беше безусловно безсрамие.
- За мен това е безвластие, а казусът е индикативен. Десет денонощни наряди на полицията, какъв брой пари са отишли там...Защо? Така, притиснаха го, той най-после на е устоя и си подаде оставката.
- Връщаме се на схемите. Слагат подобаващия човек…
- … Слагат човек, който до предния ден е работил за „ МЕТ “. А „ МЕТ “ е компанията, от която незабавно по-късно започнаха да купуват газ без търг, без процедури. Най-фрапантното е, че от „ МЕТ “ купуват скъпо, държавното сдружение, и го продават назад на „ МЕТ “ на ниска цена. Само за месец се беше формирала загуба от 5 милиона.
- Искате за кажете, че шефът, който е някогашен чиновник на от „ МЕТ “ купува от „ МЕТ “ безценен газ и по-късно „ Булгаргаз “ го продава на „ МЕТ “ на ниска цена. 
-Точно по този начин. Например купува го на 100 лв. и го продава назад на 80 лв.. Газът не отива на никое място, той си остава отново на „ МЕТ “. Пускат една фактура от „ МЕТ “ към „ Булгаргаз “, „ Булгаргаз “ пуска назад фактура и „ МЕТ “прибира разликата.

- Вие показахте фактури на компании медиатори на „ Газпром “. Какви бяха тези фактури?
- Когато ние отхвърляме да плащаме по новия способ, който желаят руснаците, те не престават да ни изпращат проформи  фактури за всеки месец. Проформа фактурата е предложение от страна на контрагента да ти продаде избрана стока. Проформа фактурата, която аз имам и съм я разгласил, е за юни. Тя е на цена 84 $. Вместо да се заплати по тази цена, фактурата се прибира в чекмеджето и в същия месец без търг, без конкурс, се купува газ от „ Виа Румъния “ - компания, записана в Румъния, благосъстоятелност на  „ Газпром Швайц “ или швейцарското поделение на „ Газпром “, което е благосъстоятелност на самия „ Газпромекспорт “ . Така на цена 110 евро ние купуваме от същия „ Газпромекспорт “, единствено че от дъщерното му сдружение в Румъния. Вместо да платим по 84 $, прибираме фактурата и плащаме въпросните 110 евро.
- А тогава доларът беше много по-нисък по отношение на еврото.
- Да, тогава цената би била 81-82 евро. 
- В различен диалог споменавате, че е имало даже куриоз да се изпращат имейли до компании контрагенти, откакто към този момент е била осъществена договорката. Може ли да изясните това?
-  Имаме информация във Временната комисия в Народното събрание, че освен не са правени състезания, ами и документите им не е по реда си. Има случай, когато изпращат питане във компания Х в петък, а тя дава отговор предния ден, в четвъртък: „ Има газ за еди-колко си пари “. Отговорът идва преди да е тръгнало запитването…
По този метод ощетяваме българското общество с по към 200 млн. лв. на месец – от края на април до последния ден на „ Промяната “. И в действителност до последния миг те се купували газ от „ Виа Румъния “, т.е. от „ Газпром “ - Румъния. За това има документи, платежни. И никакви сметки за това по какъв начин съветският газ бил по-скъп от купувания от „ Промяната “ няма по какъв начин да са правилни. Опровергани са не от някакви наши изчисления, а от фактурата.

Схемата демонстрира графично загубата за българското общество от действията на " смяната " от април до в този момент. Червената линия е цената по контракта с Газпром. Зелената е цената на която ние сме купували. Ясно се вижда също, че при търговете на служебното държавно управление, цената става даже малко по-добра от контракта с Газпром. И тук отново възниква въпросът - с каква цел са нарушавали закона като не са провеждали търг за закупуване на газ?
- Отношенията ни с „ Газпром “ обаче. Договорът с него не е преустановен, важи си до края на годината. „ Газпром “ издава тези проформи фактури, не доставя газ, тъй като ние не плащаме. Тези количества обаче, които са предявени по контракт до края на годината, ще бъдат ли заплатени от българската страна? Трябва ли да бъдат заплатени?
- Според мен всеки миг ще получим от „ Газпромекспорт “ искане за заплащане на голяма сума за количествата, които не сме взели. Ако ги калкулираме по пазарни цени, от края на април до края на декември тази година евентуалната сума е 1 милиард евро.   
- 1 милиард евро!
- 1 милиард евро. „ Газпром “ евентуално ще предяви този иск към България,  а българската страна ще твърди, че сме изрядната страна и даже може да заведем срещуположен иск за по-високата цена, която сме плащали, когато не сме имали доставки от „ Газпромекспорт “. Със сигурност това ще бъде арбитражно дело, което ще продължи дълго. Надявам се управлявалите от „ Промяната “ да са се подготвили с документи, ние такива не сме виждали.
- Беше ли допустимо да се изчака договорът с „ Газпром “ да си изтече до края на годината? Имало ли е извършен напън върху България тя да се откаже от съветския газ? Тогава Кирил Петков и Асен Василев споделиха, че ние сме солидарни с Европейския съюз против експанзията на Русия и по тази причина се отхвърляме от доставките.
- Според мен не са ни притискали нито от Европейска комисия, нито от което и да е посолство – тъй като за съветския газ наказания няма. От друга страна има наказания за съветския нефт. Въпреки това ние съветски нефт продължаваме да купуваме. Не единствено, вицепремиерът върви там да се моли да му дадат дерогация в интерес на „ Лукойл “ и " Литаско " – и едното е съветско, и другото е съветско.
- В България той споделя: „ Ние сме против експанзията на Русия “, а по-късно отива в Европа и желае отстъпка за съветския нефт.
- Единственото, което сплотява тези две неща, е не че не желаеме да купуваме от агресора Путин, а къде е келепирът. В единия случай имаме медиатори, които могат да разпределят парите – тия 200 милиона на месец, както те преценяват за добре. 
От друга страна, в тази ситуация с „ Лукойл “, има една компания, която образува свръхпечалби. Аз приказвам за този 1 лев към този момент шест месеца.
- Сега всички заговориха за него.
- Да, и всички се надпреварват да вкарват законопроекти по какъв начин този 1 лев да го вземем от „ Лукойл “ и да го върнем на хората. Има решение на служебния кабинет, има такова даже на „ Промяната “…
- Как си обяснявате, че от „ Промяната “ тогава не са го създали?
- Ами тогава са печелили „ Лукойл “ и " Литаско ". Парите са отивали в разликата сред съветския нефт, който е 30-40 % по-евтин. Всички останали други възможности са се формирали като свръхпечалба в фирмите, които купуват и преработват този петрол.
А за какво един вицепремиер ще работи в интерес на две частни съветски компании, е въпрос, на който не мога да отговоря. Защо някой ще се опита да помогне на „ Лукойл “ и „ Литаско “ да образуват облага в размер на три милиарда и половина лв., това е разликата.
- Веднага ще ви отвръщат, че управлявахте 10 години и „ Лукойл “ е монополист и при вашето ръководство. Досега не сте ли забелязали, че те не заявяват печалба тук и не заплащат налози.
- Аз извадих цената на уралския петрол сега и потърсих в предишното коя година цената е била същата. Оказва се, че през 2018 година имаме същата цена на уралския петрол. 1.80 лева е бензинът, 1.90 е дизелът. При същата цена, при същия данък, Данък добавена стойност. При съвсем същите разноски за произвеждане. Сега цените са сред 3.00 и 3.50. Как да има облага „ Лукойл Нефтохим “, когато тогава е продавала на 1.80-1.90? Разликата не е и 1 лев, повече е.
- Още малко за газа. Нека напомним, че когато „ Промяната “ спря да заплаща на „ Газпром “, цената му беше под 100 лв., а през юли стана 350 лв..
- Причината не е напълно в медиаторите. Там са 30% от цената. Тоест, когато цената е била 350, по контракта с „ Газпром “ тя е щяла за е 250. Не 100, тъй като в един миг газът в цяла Европа стана доста безценен.
По формулата, която ние имаме с „ Газпром “, 70% от цената се образува въз основата на Холандската борса, а другите 30% - въз основата на петролните деривати. Така, когато цената в Холандия пораства, пораства и цената по този доовор. Но във всички случаи тя е с 30% по-ниска от това, което са купували през медиаторите ръководещите от „ Промяната “.
- Министърът сподели и нещо друго – че те не са обезпечили никакви газови доставки за септември и октомври. Тоест, когато паднаха от власт, оставиха служебния кабинет без вяра за доставки.
- Да, само че вижте каква е разликата в метода. От своя ден първи служебният кабинет направи това, за което ние настояваме през цялото време – оповестиха търг. На него се явиха 8 компании. Спечелилите продават в България газ на цена минус 60 евро. Тоест, 60 евро отстъпка от борсовата цена – което е съвсем на половина от това, което се търгува на борсата сега. Ако там е 120 евро, ние го купуваме на 60 евро. 
А по време на „ Промяната “ отстъпката не беше 60, а 3 евро. Защото няма търг, няма конкурс. Ето ви една друга елементарна сметка за тия 200 милиона, за които приказва министърът. Консумацията на месец в България е 2 милиона мегаватчаса. Излиза, че при отстъпки надлежно 60 и 3 евро, разликата е 57 евро. 114 млн. евро на месец разлика сред служебния кабинет и този на „ Промяната “.
- За прословутите седем танкера с газ Кирил Петков сподели, че той е направил всичко, просто служебното държавно управление не се е възползвало от неговата оферта.
-  Служебното държавно управление твърди, че при търга те са получили оферта и от фирмите с танкерите. Че отстъпката, която са им дали в границите на търга е била 2 пъти по-висока от контрактуваната от Кирил Петков.
Ето по тази причина се вършат търгове, те не са измислени от нас. Особено, когато се харчи с милиарди.
- А правилно ли е, че няма задоволително слотове, на които да се разтоварва втечненият газ и че те са заети за месеци напред?
- Интересното е и от кого са заети. Още през март, при започване на войната, аз обществено споделих, че първото, което България би трябвало да купи, са
слотове на терминала в Александруполис – тъй като не се знае по какъв начин ще продължат нещата. Да си купиш слот не е доста скъпо, това значи да си купиш място, където да разтовариш газ, в случай че ти се наложи. 
Какво се оказа обаче. Вместо държавният  „ Булгаргаз “ да купи през март нужното, целият потенциал го е купила една частна компания. Същата тази „ МЕТ “… От която купуваме скъпо, продаваме й на ниска цена. 
- Но това звучи като проведена незаконна група. План, умислен и извършен от началото до края...
- Ами да. Служебният министър се оплака, че тъй като нямаме потенциал, се е наложило да питаме дали от „ МЕТ “ ще ни продадат от техния. Че те са ни извивали ръцете и са ни предложили толкоз висока цена, че се е оказало, че има тръбен газ на по-ниска цена. Че можем да получим по-добри условия без този терминал.
- Последно за газа. Какъв газ в действителност идва в България? Доколкото чуваме от специалистите, той отново е съветски, единствено че е под друг бранд и се доставя от медиатори. Така ли е?
-  Така е. В тази връзка служебният министър направи неточност при чуването – неволна евентуално. Защото физически, в случай че България е един басейн, в който влиза газ, газ влиза единствено от една тръба – идващата от Турция. От тази тръба влиза единствено съветски газ. Тоест, когато басейнът се цялостни единствено от една тръба и от нея тече съветски газ, няма по какъв начин вътре в басейна да има газ, друг от съветския. И даже когато купим газ от различен снабдител – да вземем за пример американски, този газ остава в Гърция, а ние просто понижаваме количествата, излизащи от изходящата тръба към Гърция. Тоест имаме една тръба, която влива газ в България, имаме и три-четири тръби, от които излиза този газ. И това, което излиза към Гърция, просто го понижаваме.
- Тоест американският полутечен газ стига до пристанището и си остава там, а ние го приспадаме от съветския, който получаваме и си употребяваме съветски.
- Да. Но това със суапа – разменните покупко-продажби са си естествени международни практики. Този суап се прави, с цел да се спестят пари.
- От „ Промяната “ ви упрекнаха, че с  плана „ Турски поток “ сте финансирали Путин. Мисля, че и от „ Демократична България “ имаше сходни изказвания. Как бихте отговаряте?
- От днешна позиция, в случай че сметнем техните 200 милиона за три-четири месеца и допуснем, че огромна част от тях са отивали в Русия, те са финансирали примерно с 1 милиард Путин без да имат тръба, просто подарени пари.
Ако погледнете статистиката, парите, които България е платила за Русия по време на ръководството на „ Промяната “, са 3-4 пъти повече от което и да е друго държавно управление за същия интервал преди този момент. Дори да се върнем към комунизма, когато сме купували толкоз доста неща от Русия, и тогава не сме й плащали толкоз пари колкото по времето на „ Промяната “.
- От тази позиция в този момент може би се обяснява за какво служебното държавно управление не възобнови контракта с „ Газпром “. Или „ Газпром “ отхвърли.
- Аз мисля, че изобщо не са водени договаряния за нов контракт. Старият изтича до 31 декември, а за нов контракт не са водени договаряния. Според мен – вярно, тъй като не се знае в кой миг в бъдеще ще има наказания и върху газа. Това време наближава, тъй като Европа всеобщо строи терминали за регазификация на газа – а това става бързо, в границите на 6 месеца, до година. Може би след година ще има наказания и за съветския газ. Ние би трябвало да създадем търг. Служебното държавно управление започва подобен търг още през септември – за нов, 10-годишен контракт, който се изключва страни, към които има наказания (на за газ, каквито и да било санкции). 28 страни са показали интерес да доставят в България газ. Когато имаш 28 страни, участващи в съревнование, няма метод да не постигнеш добра цена. Защо още февруари или март „ Промяната “ не стартираха търг за нов дълготраен контракт? Те не знаеха ли, че най-после на годината ни изтича договорът? Абстрахираме се от войната в Украйна. Приз януари трябваше да го започват, тъй като договарянията и състезанията лишават 6-8-10 месеца до сключването на контракта. Не единствено за краткосрочните доставки, те и за дълготрайните не направиха нищо. 
- Като ръководител на Енергийната комисия в Народното събрание има и няколко други значими въпроси към Вас. Много популярено е питането, за какво България изнася на ниска цена ток вместо той да остава тук и хората да заплащат по-малко за него. Въобще, тематиката за свръхпечалбите на производителите на сила. Какви предложения може да има в границите на това Народно заседание? 
- Често чуваме, че АЕЦ изнася на ниска цена ток. Всъщност 5-6 години всички производители в България са длъжни да продават тока на борсата. Цената, която реализират потребителите за тази електрическа енергия е една и съща. Например за на следващия ден е 500 лв. за мегаватчас. Тоест АЕЦ и всички останали консуматори получават тези 500 лв. за мегаватчас. Част от тази сила не се знае дали от АЕЦ, купена за 500 лв., се изнася в чужбина. Следователно не е евтина, тя е продадена на борсовата цена. Дали е от АЕЦ или от някой различен, няма и значение - тъй като все е 500 лв. и все е на пазарната цена. А за какво е 500 лв.? Скъпа е поради войната в Украйна. В един миг даже стигна над 1000 лв. цената на електрическата енергия. И добре, че още лятото взехме решение да компенсираме бизнеса. 
- Вчера (сряда – бел. авт.) Народното събрание задължи държавното управление да откри опция за гориво на АЕЦ „ Козлодуй “. Мнозина споделят, че това е съвсем невероятно, а периодите са до 2024 година. Какво ще вършим с отработеното гориво?
- Притеснението ни е, че един ден може да има наказания върху съветското нуклеарно гориво. Затова желаеме държавното управление да поддържа, да обезпечи със средства Агенцията за нуклеарно контролиране, а тя да лицензира и различен снабдител на гориво. 
- Това е застраховка, а не значи, че се отхвърляме от съветското – по този начин ли?
- Застраховка, опция поради прекомерно евентуалните наказания и за съветското нуклеарно гориво. Има най-малко две други възможности. Едната компания е „ Фроматом “, която обаче употребява съветски лиценз и не съм сигурен дали ще успее да взе участие в процедура. Другата е „ Уестингхаус “, която към този момент е доставила към този момент над 1700 касети американско гориво в Украйна и половината от реакторите в Украйна работят с американско гориво. Значи опция има. 
- Последен въпрос, само че доста значим. Бъдещето на ТЕЦ-овете „ Марица “? Доколкото знам импровизирано от източници от предходните служебни държавни управления, Планът за възобновяване и развиване е по този начин преправен от Кирил Петков и Асен Василев, че е свален срокът за предварително затваряне на двата ТЕЦ-а. Имате ли такава информация?
- Там е заложен % на понижаване на създадената електрическа енергия от въглища – 40%. И това не е целият проблем. Заложено е, че това би трябвало да стане в избран период – 2026 година. Според мен подобен период не би трябвало да има, тъй като не виждам по какъв начин ще се понижи производството  40%. Виждате, че в Европа има въглищен подем. Европа отваря въглищните централи, ние тук поемаме ангажимент за затваряне.
Смятам, че ще пристигна подобен миг един ден, само че би трябвало да се преглеждат и другите възможности. Не би трябвало да бързаме със затварянето на въглищните централи преди да сме видели дали няма метод да запазим това произвеждане без да позволяваме замърсяване.
 
 
 
 
10 Ное 202239609 Ное 2022161109 Ное 202273208 Ное 20221113807 Ное 2022572506 Ное 20224382КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022139410 Ное 20229009 Ное 202247724 Sep 20222587
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР